torsdag 4 februari 2010

Halvtorra vita och nytt system


Av någon underlig anledning har jag blivit kassare än kassast på att uppdatera här. Vilket fortfarande är underligt, eftersom det inte finns något annat på denna jord jag brinner mer för än just alkoholhaltiga drycker. Så sunt som det är sagt. Haha. Men nu så.

I tisdags förra veckan hade jag vinprovning med ett gäng brudar och vi drack både halvtorrt och torrt vitt vin, följt av mjukt och bärigt, fruktigt och smakrikt och kryddigt och mustigt rött. Inte en ideal kombo, egentligen, men nog så lärorik för damerna ändå. Och det som stack ut mest var faktiskt det vita, halvtorra. Allt enligt planen. Den har gått på 199, men är nu på rea (blott 159) och smakerna sticker ut som inget annat. Schloss Lieser Brauneberger Juffer Sonnenuhr, alltså. Och både den våta stenen och vingummina utmärker sig (jag skojar inte ens nu, även om jag älskar dessa bisarra smakbeskrivningar. Här stämmer det!). Annars blev det vanligare varianter, som ett vitt från Macon-Villages, Beaujolais Noveau, Peter Lehmann The Barossa Shiraz och Monti Garbi Ripasson.

Den 2a mars ska jag hålla i en whisk(e)yprovning för ytterligare en studentorganisation, som firar 10 år och därför vill ha sorter lagrade i just 10 år som tema. Alltid bra med något att gå på. Det ska verkligen bli hur kul som helst! Att lära (säkerligen) unga män om whisk(e)y som feminin brutta kan aldrig skada och gör säkert litervis med nytta för folks fördomar och generaliseringar i allmänhet. Så det så. Jag återkommer givetvis angående vilka sorter det blir.

Systembolaget har f ö gjort om det här med månadsnyheterna lite grann. De släpps inte varje månad, utan lite mer sällan, men stannar också kvar längre. Första omgången kom i måndags och blir kvar tills i april-maj. Det främsta temat är pinot noir (ack, ve, vad ska jag nu dricka!?) och tyska vitvinare, men det finns ett riktigt bra undantag i form av Chateauneuf du papen Bosquet des Papes för 245 spänn. Köp, köp säger jag bara. Den försvinner med all världens hastighet. Själv tänker jag se till att hugga en Dr Loosen-producerad halvtorr för 129, för de går också som smör. Gör det ni också. I highly recommend it.

Inga kommentarer: