måndag 22 februari 2010

Rioja och alldeles underbar öl


Riojaprovningen gick hyfsat. Jag valde ut två crianzor, två reservor och två gran reservor, men vem som tyckte bäst om vad tycktes oerhört individuellt. Det finns två missförstånd vad gäller Rioja: att det är en typ av vin (till och med en druva) och att indelningarna jag nämnde ovan endast har att göra med kvalitet. För att reda ut detta: Rioja är ett område och indelningarna har främst att göra med lagring och är olika vinstilar. Vissa föredrar tydligare drag av ek, medan andra föredrar en fruktigare variant och därför uppskattar en crianza betydligt mer än en gran reserva.

Crianzor är kända för att vara de typer av vin från Rioja som är lättast att lära sig att tycka om. De lagras i två år, varav ett på fat. Reservor och gran reservor lagras i minst 3 respektive 5 år, varav minst 1 respektive 2 år på fat. De är betydligt mer nyanserade och utvecklade. Det finns en baskategori också, som kallas cosecha eller vino jóven (årgång/sort eller ungt vin), som vanligtvis inte lagras alls.

Området i sig delas upp i tre: Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Baja/Oriental. Tempranillo är den vanligaste druvan generellt, men främst i Alavesa, medan Garnacha odlas främst i Baja, där klimatet också är betydligt varmare pga att Atlantens svalare vindar inte når ända dit, som med de övriga. Namnet tempranillo kommer från spanska 'temprano', som betyder tidig och syftar på att druvan mognar tidigt och därmed också skördas tidigt.

Man gör även vita viner i Rioja (som vita El Coto, t.ex.), men de utgör endast en sjundedel och är uppenbarligen inte alls lika vanliga.

Whisk(e)yprovningen med teknologerna kommer att ske om lite drygt en vecka. De ska få testa 6 olika sorter från 6 olika länder and I can't wait.

I lördags blev jag bjuden på en alldeles fantastisk öl och hade nog en av de bästa ölupplevelserna i mitt liv. Det ni. Vi snackar Brooklyn-producerade Black Ops. Lagrad som champagne, dvs en andra gång på flaska, och innan dess på bourbonfat. En stout med oerhört små, fantastiska bubblor och tydliga drag av kaffe, choklad och, naturally, bourbon. Hur gott som helst. Dock 750 ml för 230 spänn (!) och dessvärre är den inte helt lätt att få tag på. Ska ni lyckas får ni skynda, skynda.

Inga kommentarer: