måndag 22 februari 2010

Rioja och alldeles underbar öl


Riojaprovningen gick hyfsat. Jag valde ut två crianzor, två reservor och två gran reservor, men vem som tyckte bäst om vad tycktes oerhört individuellt. Det finns två missförstånd vad gäller Rioja: att det är en typ av vin (till och med en druva) och att indelningarna jag nämnde ovan endast har att göra med kvalitet. För att reda ut detta: Rioja är ett område och indelningarna har främst att göra med lagring och är olika vinstilar. Vissa föredrar tydligare drag av ek, medan andra föredrar en fruktigare variant och därför uppskattar en crianza betydligt mer än en gran reserva.

Crianzor är kända för att vara de typer av vin från Rioja som är lättast att lära sig att tycka om. De lagras i två år, varav ett på fat. Reservor och gran reservor lagras i minst 3 respektive 5 år, varav minst 1 respektive 2 år på fat. De är betydligt mer nyanserade och utvecklade. Det finns en baskategori också, som kallas cosecha eller vino jóven (årgång/sort eller ungt vin), som vanligtvis inte lagras alls.

Området i sig delas upp i tre: Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Baja/Oriental. Tempranillo är den vanligaste druvan generellt, men främst i Alavesa, medan Garnacha odlas främst i Baja, där klimatet också är betydligt varmare pga att Atlantens svalare vindar inte når ända dit, som med de övriga. Namnet tempranillo kommer från spanska 'temprano', som betyder tidig och syftar på att druvan mognar tidigt och därmed också skördas tidigt.

Man gör även vita viner i Rioja (som vita El Coto, t.ex.), men de utgör endast en sjundedel och är uppenbarligen inte alls lika vanliga.

Whisk(e)yprovningen med teknologerna kommer att ske om lite drygt en vecka. De ska få testa 6 olika sorter från 6 olika länder and I can't wait.

I lördags blev jag bjuden på en alldeles fantastisk öl och hade nog en av de bästa ölupplevelserna i mitt liv. Det ni. Vi snackar Brooklyn-producerade Black Ops. Lagrad som champagne, dvs en andra gång på flaska, och innan dess på bourbonfat. En stout med oerhört små, fantastiska bubblor och tydliga drag av kaffe, choklad och, naturally, bourbon. Hur gott som helst. Dock 750 ml för 230 spänn (!) och dessvärre är den inte helt lätt att få tag på. Ska ni lyckas får ni skynda, skynda.

torsdag 4 februari 2010

Halvtorra vita och nytt system


Av någon underlig anledning har jag blivit kassare än kassast på att uppdatera här. Vilket fortfarande är underligt, eftersom det inte finns något annat på denna jord jag brinner mer för än just alkoholhaltiga drycker. Så sunt som det är sagt. Haha. Men nu så.

I tisdags förra veckan hade jag vinprovning med ett gäng brudar och vi drack både halvtorrt och torrt vitt vin, följt av mjukt och bärigt, fruktigt och smakrikt och kryddigt och mustigt rött. Inte en ideal kombo, egentligen, men nog så lärorik för damerna ändå. Och det som stack ut mest var faktiskt det vita, halvtorra. Allt enligt planen. Den har gått på 199, men är nu på rea (blott 159) och smakerna sticker ut som inget annat. Schloss Lieser Brauneberger Juffer Sonnenuhr, alltså. Och både den våta stenen och vingummina utmärker sig (jag skojar inte ens nu, även om jag älskar dessa bisarra smakbeskrivningar. Här stämmer det!). Annars blev det vanligare varianter, som ett vitt från Macon-Villages, Beaujolais Noveau, Peter Lehmann The Barossa Shiraz och Monti Garbi Ripasson.

Den 2a mars ska jag hålla i en whisk(e)yprovning för ytterligare en studentorganisation, som firar 10 år och därför vill ha sorter lagrade i just 10 år som tema. Alltid bra med något att gå på. Det ska verkligen bli hur kul som helst! Att lära (säkerligen) unga män om whisk(e)y som feminin brutta kan aldrig skada och gör säkert litervis med nytta för folks fördomar och generaliseringar i allmänhet. Så det så. Jag återkommer givetvis angående vilka sorter det blir.

Systembolaget har f ö gjort om det här med månadsnyheterna lite grann. De släpps inte varje månad, utan lite mer sällan, men stannar också kvar längre. Första omgången kom i måndags och blir kvar tills i april-maj. Det främsta temat är pinot noir (ack, ve, vad ska jag nu dricka!?) och tyska vitvinare, men det finns ett riktigt bra undantag i form av Chateauneuf du papen Bosquet des Papes för 245 spänn. Köp, köp säger jag bara. Den försvinner med all världens hastighet. Själv tänker jag se till att hugga en Dr Loosen-producerad halvtorr för 129, för de går också som smör. Gör det ni också. I highly recommend it.