onsdag 1 april 2009

April, april!


April är en intressant månad på Systembolaget. I synnerhet i Uppsala, kanske, där Valborg inte bara är en sketen torsdag när man går och spanar in en eld, utan festar vilt i flera dagar. Hela personalstyrkan är uppbokad och inkallad sedan länge och Svava, där jag jobbar, är dessutom stängd på självaste Valborgsmässoafton. Eftersom det är stans mest centrala butik. Det skulle helt enkelt inte fungera att ha öppet: det är nog med kaos tre dagar i förväg.

Förutom att det är april och därmed dags för producenterna att antingen höja eller sänka sina priser (vilket innebär stor förvirring för våra stammisar, kan tilläggas) så är det även s k modulbyte, vilket innebär en hel massa saker. Bl.a. att vissa viner lanseras i plastflaskor. Läs: av den billigare sorten, naturligtvis. Mycket typiska vår- och sommarroséviner, t.ex.

Ikväll hade vi provning av aprilnyheterna i vår butik - för allmänheten, alltså. Gå in och leta rätt på vilka butiker som erbjuder dryckesprovningar på hemsidan och anmäl er sedan till valfritt tema. Det är hur kul, trevligt och lärorikt som helst! Vi provade fem rödvin, tre vita, ett portvin och en limoncello.

Första röda: kaliforniska Windsor för 99:- från 2007, vilket några ansåg som lite för lättdruckit och mjukt, men jag tyckte personligen att det var ganska trevligt. En mix av syrah, carignan och zinfandel som passar bra till kötträtter.

Andra röda: italienska Primitivo (druvan) di Manduria för 79:- från 2007 luktade och smakade 'billigare, italienskt rödvin' lång väg och visst fick jag rätt. Not really my cup of tea, alltså, men rätt okej. Tycker man tvärtemot mig om den typen så faller det säkert i smaken.

Tredje röda: italienska Allegrini [Valpolicella Superiore] för 99:- från 2005. Now we're talking. 'Lite dyrare italienare' slog jag fast och lyckades igen. Den påminde om Bussolan från i lördags (också lite åt Amarone-hållet, faktiskt) och föll alla på läppen som kvällens bästa köp. 70 % corvina veronese, 25 % rondinella och 5 % oseleta.

Fjärde röda: australiensiska Morello för 115:- från 2007 var helt okej. Och det var åter klart att vi snackade nya världen och då gissningsvis främst USA eller Australien. En blandning av nebbiolo och merlot, alltså.

Femte röda: italienska Morone [Palazzo Bandino] för 169:- från 2005 var kvällens dyraste rödvin. Återigen säkerligen italienare, gjord på sangiovese. Ett perfekt vin till potatisgratäng och lite gräddigare såser. Tungt och läderaktigt. Men faktiskt inte riktigt värt så pass mycket som det kostar. Jag skulle i så fall lätt välja Allegrinin.

Första vita: franska La Chapelle des Augustins för 189:- från 2007 luktade fantastiskt och smakade väldigt bra. Mycket syra och passar alltså superbra till rätter med just hög syra: toast skagen med citron och getostpaj, exempelvis. Däremot drar priset iväg lite väl mycket även här.

Andra vita: nya zeeländska Montana [Reserve Hawke's Bay] för 90:- från 2008 förlorade kvällens vitvinslopp, men egentligen inte speciellt välförkänt och inte enligt alla, ska jag säga. Det är ett helt okej 'altanvin': lätt och snällt både i doften och smaken och skulle passa bra till sushi och starkare mat i allmänhet. En av mina favoritdruvor bland vita, dock: pinot gris.

Tredje vita: tyska No 1 Edition för 80:- från 2007 var också riktigt gott. Sött! Även här ett typiskt 'altanvin' till sommaren, men ännu bättre av det föregående. Jättegod eftersmak, dessutom. Rieslingsdruva, såklart.

Portvinet: portugisiska Barão de Vilar [10 Year Old Tawny] för 99:- luktade och smakade sanslösa mängder russin, kryddor och nötter och påminde lite om glögg mixat med rödvin. Skumt, kan tänkas, men ganska gott ändå. Rekommenderas absolut till portvinsdiggare.

Limoncellon: Il Limone för 155:- är knallkul, stinker stickande citron och smakar sockerslisk. Men det kan säkert vara helt okej till en matchande efterrätt någon gång.

Det var det. Det finns dessutom en ny sötsliskig cider, en ny torr, en hel massa öl, en japansk whisky, hela tre nya (/återkommande) smaksatta, svenska vodkasorter (Absolut Mango, Aivy Red och Znaps Bärvodka) och 'Vanlig Vodka' kommer nu med 'Vanlig Snaps'. Fyra nya mousserande, fem nya flaskor rosé + en rosébox - och dessutom har jag hört (hör och häpna!) att det nylanserade tetravinet Cape Heights för 55 spänn ska vara 'rätt okej'. Och jag skämta icke aprillo! Observera dock att den inte vinner på lagring. Haha.

Som om det inte vore nog är jag hur nyfiken som helst på Argiolas-producerade Perdera, gjord på den Sardinska Monica di Sardegna-druvan som jag inledde med att skriva om i den här bloggen, då jag spenderade sommarens avslutande semester där förra året. Ska tydligen passa bra till grillat också. Nå. We'll see.

Väl mött bland hyllorna under April!

Inga kommentarer: